piątek, 9 maja 2014

Wafle przekładane

Czas ucieka jak szalony, dopiero co rozpoczął się maj, a tu już kolejny majowy piątek i pora na odrobinę słodyczy w to piękne popołudnie. Dziś przedstawię wafle przekładane masą z kakao i mlekiem w proszku oraz warstwą dżemu wiśniowego - taki klasyk, który u mnie w domu robi się od zawsze. Takie wafelki przygotowuje się bardzo szybko oraz, co warto zauważyć, równie szybko znikają. Smacznego!


Składniki:
1 opakowanie wafli suchych
1 margaryna
1 szkl. cukru
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki wody
1 szkl. mleka w proszku
dżem wiśniowy do przełożenia jednej warstwy
Wykonanie:
Margarynę, cukier i kakao gotujemy 10 minut, w trakcie gotowania dodajemy 3 łyżki wody. Masę studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na końcu przekładamy wafle masą kakaową i dżemem. starannie je do siebie dociskając, aby podczas jedzenia warstwy się od siebie nie oddzielały.

7 komentarzy:

  1. Pamiętam jak takie wafle robiła moja Mama. Pyszności :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrycjo i Sylwio dzieki za przypomnienie przepisu.Swego czasu (dawno temu) robilam te wafle na okraglo,niestety nigdzie nie zapisalam przepisu ,a nie robilam ich juz wieki.Przepis zapisuje i jak tylko zdobede wafle zrobie je na pewno.Sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że nasz przepis się przyda :) A wafelki są przepyszne!

      Usuń
  3. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysl do przelozenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do zimnej masy wsypać proszek mleka ?nie zrobią się grudy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku dodajemy do lekko przestudzonej masy. Masę trzeba dokładnie wymieszać,
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia