piątek, 27 czerwca 2014

Pawi ogon wg Siostry Anastazji

Jeszcze chwila i może u mnie wszystko wróci do normy, czeka mnie jeszcze dokończenie pracy licencjackiej, przeprowadzka do Warszawy w przyszłym tygodniu oraz może lipcowa obrona(?). Dzisiaj, aby wynagrodzić nieco swoją blogową nieobecność przedstawię wyjątkowe, troszkę pracochłonne ciasto z kolejnego przepisu Siostry Anastazji. Jest idealne, jeśli mamy czas, aby je zrobić, bądź jeśli chcemy zjeść coś dobrego lub zwyczajnie komuś zaimponować, bowiem ciasto prezentuje się naprawdę okazale :) Smacznego!


Biszkopt jasny:
Składniki:
6 jajek 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Potem studzimy gotowy biszkopt.
Ciasto:
Składniki:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich
powidła śliwkowe
Wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Cukier ucieramy z jajkiem i żółtkiem i dodajemy do mąki. Dodajemy śmietanę i lekko zarabiamy ciasto, po czym wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek w temp. 180 - 200 stopni. Pozostałe części wałkujemy osobno na długość foremki. Smarujemy każdą część powidłami śliwkowymi, posypujemy posiekanymi orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 min.
Krem:
Składniki:
1 l mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Wykonanie:
W 1/4 szklanki mleka roztrzepujemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń.
DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu
Przełożenie placka:
Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzch układamy biszkopt. Ozdabiamy polewą.


1 komentarz:

  1. Щось цікаве і смачне. Wyglada syperowo!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia