wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji

No i mamy grudzień, do świąt już naprawdę blisko (choć wcale tego jeszcze nie czuję, pomimo widocznych choinek i światełek itp.), pogoda też [niestety] dostosowała się do tego zimowego miesiąca. Dlatego dziś na osłodzenie Wam tego dnia, przedstawiam kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto jednym słowem. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - smacznego!



Składniki [BISZKOPT]:
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 30-40 min w ok. 175 stopniach.
Składniki [CIASTO MIODOWE]:
2 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru kryształu
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g zimnego masła (lub margaryny)
1 jajko
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe.
Składniki [MASA]:
0,5 l mleka
0,5 szkl. cukru kryształu
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
250 g masła
Wykonanie:
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy masło i dobrze mieszamy masę. Gotową i gorącą masą przekładamy placki.
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Placek miodowy - masa - biszkopt - masa - placek miodowy - polewa

23 komentarze:

  1. oj jak mi to ciasto kojarzy się z dzieciństwem:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, takie wysokie i eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to masło do masy to dodajemy rozpuszczone czy w całości? Miksujemy czy tylko mieszamy ręcznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy w całości, najlepiej wymieszać trzepaczką (ale nie trzepać, tylko mocno je wymieszać z budyniem)

      Usuń
    2. Dziękuje :-). A jakie wymiary blaszki?

      Usuń
  4. właśnie robie i masakra, masa leje sie z kazdej strony, nie wiem nawet czy cos zostanie w środku.mam tylko nadzieje ze bedzie smaczne bo wygladac ładnie to napewno nie bedzie.:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń zrobiłaś z 0,5 l mleka? Czy dałaś go więcej?
      Trzeba pierwsze zagotować budyń (ma mieć konsystencję budyniu), a potem wmieszać masło. Masa powinna być gęsta.
      Mam nadzieję, że coś z tego jednak wyjdzie, przepis jest sprawdzony.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki,
      Sylwia

      Usuń
    2. Może dałaś jakiś budyń z Biedronki ? Ja zawsze daję dr Oetker, zawsze wychodzi, przepyszne i przepiękne :)

      Usuń
    3. Może dałaś jakiś budyń z Biedronki ? Ja zawsze daję dr Oetker, zawsze wychodzi, przepyszne i przepiękne :)

      Usuń
    4. witam kochane, już w nowym roku. postawiłam sobie za punkt honoru znaleść tego bloga i przeprosić. budyn owszem rozlewał się niesamowicie, ale jak już się go "ogarnęło" CIASTO JEST MEGA PYSZNE. dodaję bloga do ulubionych. pozdrawiam gorąco, buziaczki

      Usuń
    5. Cieszę się, że jednak coś z niego wyszło. Przepraszać nie trzeba - każdy komentarz pomaga uczyć się zarówno mi, jak i innym piekącym :)
      Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku i zachęcam do wypróbowania również innych przepisów (ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą).
      Sylwia

      Usuń
  5. Ciasto jest pyszne, wspaniałe i zawsze wychodzi :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmiało mogę stwierdzić, że ten przepis na ciasto jest przepyszny. Sama jednak go troszeczkę zmodyfikowałam i przyznam, że jest równie smaczny jak ten.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodalam maslo do budynia budyn jest plynny jak ja mam to wylac na ciasto jakis koszmar,trzeba jakis krem robic nastepny, ciasta miodowego jest tak malo jak to rozsmarowac na dwie takie blaszki ? co to za przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepraszam za moj nerwowy wips juz wwszystko opanowane, uratowalam budyn poprostu dodalam kilka lyzek maki ziemniaczanej rozrobionej z woda, zobaczymy jaki bedzie smak.Bardzo wazne jest w tym ciescie zeby budyn lekko wymieszac z maslem i GORACY wlozyc na ciasto.Po zlozeniu polac polewa i wtawic do lodowki nawet na noc ciasto wowwczas zmieknie i bedzie super, moje stoi w lodowce napisze jak sprobuje jaki ma smak, ciasto miodowe poprostu rozsmarowalam reka.Jeszcze raz sorry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że koniec końców coś z tego ciasta Ci wyszło :)
      Daj znać czy smakowało.

      Pozdrawiam,
      Sylwia

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

      Usuń
  10. pycha placek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto przepyszne😀
    Cała rodzina je Krolewca że smakiem a zapach pieczonych placków miodowych jest niesamowity👍

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia