poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto Lodowiec

Dzisiaj prezentuję ciasto "Lodowiec", które  nie wymaga pieczenia - dosyć niepozornie wyglądające, jednak w smaku - mogę zapewnić, że ma to coś, co sprawia, że sięgamy po kolejny kawałek. Do najlżejszych kalorycznie nie należy, ale w końcu raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na takie małe co nieco. Smacznego!

Składniki:
2 paczki herbatników (lub biszkoptów)
1,5 łyżki kakao
1 galaretka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
4 żółtka
pół opakowania budyniu śmietankowego
1 margaryna
herbata gorzka do nasączenia herbatników
Wykonanie:
Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, natomiast resztę mleka+budyń+żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy powstały budyń. Margarynę ucieramy i dodajemy budyń, ucieramy masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch galaretka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia