sobota, 14 listopada 2015

Ciasto francuskie z wiśniami (ciasto św. Jakuba)

Dziś przepis na pracochłonne, ale efektowne ciasto. Jeśli macie czas oraz nie jesteście na przedświątecznej diecie - zachęcam do wypróbowania już dziś! W sam raz do niedzielnej kawy oraz na pogaduchy w gronie znajomych. Smacznego!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
3,5 szkl. mąki
250 g masła lub margaryny
6 żółtek
1 szkl. kwaśnej śmietany
0.5 szkl. cukru pudru
Pianka kisielowa:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kiesiele wiśniowe
+wydrelowane wiśnie z kompotu
Masa:
3 szkl. mleka
250 g masła lub margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
WYKONANIE:
Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy pierwszą z nich na prostokąt o wymiarach dużej blaszki i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru, a następnie kisiel. Pianę wykładamy na rozwałkowane ciasto, układamy na pianie część wydrelowanych wiśni. Potem wałkujemy z ciasta kolejny prostokąt i nakładamy na pianę z białek. Ciasto przed upieczeniem nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach na złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta - mamy mieć upieczone 3 placki z pianką kisielową z wiśniami w środku.
Następnie przygotowujemy masę: gotujemy budyń z 3 szkl. mleka, i studzimy go. Potem ucieramy masło, stopniowo dodając po łyżce zimny budyń, i dokładnie łączymy ze sobą powstającą masę. Następnie połowę masy wykładamy na jeden upieczony spód, potem nakładamy kolejny blat, na niego znowu kładziemy masę i przykrywamy całość trzecim blatem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś to ciasto i polecam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta francuskiego rzeczywiście mu daleko, ale pod taką nazwą kryje się ten przepis w zeszyciku mamy :)

      Usuń
  3. Tez znam to ciach pod nazwa-francuskie ciasto sw.Jakuba:) warto zrobic,smaczne i efektowne bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, muszę wypróbować wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia