Lubicie kawę? Macie nadmiar mleka w proszku?
Jeśli odpowiedzi na te pytania są twierdzące - czas na zarzucenie diety i przygotowanie ciasta cappuccino. Przepysznie delikatne z kawowym posmakiem ciasto sprawdzi się dla każdego amatora tych smaków. Przepis został zaczerpnięty od Ewy Wachowicz - z drobnymi moimi zmianami. Smacznego!
Składniki:
BISZKOPT:
6 jajek
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
KREM:
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
600 g serka homogenizowanego
2 szklanki mleka w proszku
200 g masła
1 i 3/4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody
130 g biszkoptów
1 szklanka mocnej kawy
Dekoracja: ciemne kakao
Wykonanie:
BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy pianę. Dodać żółtka i ubić na sztywno. Następnie dodajemy mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy przez 20-25 min w temp. 180 stopni.
KREM:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. W międzyczasie żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze. Utrzeć masło, stopniowo dodać masę jajeczną. Dodać mleko w proszku i serek homogenizowany, na samym końcu żelatynę.
Na biszkopt wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy biszkopty namoczone w kawie. Na biszkopty wykładamy resztę kremu. Oprószamy po wierzchu gorzkim kakao.
świetne ciacho ;uwielbiam ciasta z akcentem kawowym;zapraszam na ''Ciasto z rogalikami ''wg S.Anastazji -pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html
Dzięki wielkie, będę chyba musiała je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Super, tylko zamiast kawy całe
OdpowiedzUsuńcappuccino rozpuścić w jednej szklance wody ostudzić i w tym namoczyć biszkopty. Za pierwszym razem zrobiłam z przepisu i za mocny akcent kawy ;)
Witam. Pamięta Pani rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, blacha duża - 23 x 38 cm
Usuń