czwartek, 28 grudnia 2017

Sernik wiedeński

Sernik bez spodu, trzeba było sprawdzić jaki będzie w smaku. Sam ser dał zaskakująco dobry efekt, sernik jest puszysty. Ale koniec zachwalania - czas na wypróbowanie! Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego!




Składniki:
1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia)
10 jajek
250 g masła
300 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste.
Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej 26 cm, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą.
Wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na półkę niżej niż środkowa półka. Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do której wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy około 60 minut.
Sernik wyrośnie, jednak potem wróci do wyjściowej wysokości.
Upieczony sernik trzymamy chwilę w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo odchylając drzwiczki studzimy go, a następnie wyjmujemy z piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia