W końcu nadszedł czas na wypróbowanie czegoś ze słodkich przepisów. Chlebek bananowy to w zasadzie ciasto bananowe, którego spieczona "skórka" przypomina chlebek. Słodkości nigdy nie za wiele, a że przygotowuje się go dość szybko - wypróbować trzeba było. Smacznego!
Składniki:
3 dojrzałe banany
75 g rozpuszczonego masła
3/4 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szkl. mąki pszennej
4 łyżki wiórek kokosowych
garść migdałów
Wykonanie:
Mąkę z sodą i wiórkami kokosowymi wymieszać, przesiać i odłożyć. Banany rozdusić widelcem, dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać. Do bananów dodać szczyptę soli, cukier, jajko i wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wrzucić migdały i połączyć wszystkie składniki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz