poniedziałek, 1 maja 2017

Zupa gulaszowa

Chłodna pogoda nie chce nas do końca opuścić, stąd ostatnio w mieszkaniu zimno - postanowiłam więc ugotować sycącą zupkę z mięskiem. Jedną z takich zup jest właśnie gulaszowa - fajna sprawa, tym bardziej, że gotuje się praktycznie sama. Z niewielką pomocą - wystarczyło jedynie powrzucać właściwe składniki - i voila! - mamy fantastyczny efekt przepysznej zupki, całkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować :) Smacznego!



Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu bądź masła
500 g łopatki wieprzowej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
3,5 szkl. gorącego bulionu
1 czerwona papryka
3-4 średniej wielkości ziemniaki
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku rozgrzewany smalec bądź masło. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę i czosnek i mieszamy aż się zeszklą. Mięso kroimy w dość grubą kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy i smażymy dalej. Potem wlewamy gorący bulion, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 60 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki - i gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 20 minut. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia