Czasem zdarza się, że posiadamy nadmiar jakiś składników w lodówce, po czym zastanawiamy się jak je wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Tak było u mnie tym razem z serkami homogenizowanymi :) Sernik z nich wyszedł bardzo lekki, kremowy i
delikatny. Dla wszystkich smakoszy słodkości to przepis godny wypróbowania. Smacznego!
Składniki [ciasto]:
3 szklanki mąki
¾ kostki stopionej i
przestudzonej margaryny
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżeczki kakao
3 żółtka
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki razem wyrabiamy tak jak kruszonkę.
Całość dzielimy na części: 2/3 i 1/3.
Składniki [masa serowa]:
650 g serków
homogenizowanych waniliowych
0,5 szklanki cukru
½ kostki stopionej i
przestudzonej margaryny
1 budyń waniliowy
3 białka ubite na
sztywno
Wykonanie:
Blaszkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem, spód wykładamy
papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki,
cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite
białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy
masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut
w temperaturze 180°C.
Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy zanim pokroimy ciasto.
Jakoś wolę sernik z tardycyjnego sera ale wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńLubię czasami zjeść kawałek lekkiego sernika. Zresztą... ja uwielbiam wszystkie serniki :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam zrobić to ciasto gdy wyrobiłam składniki na ciasto wyszło mi bardzo sypkie czy takie ma wyjść ??
OdpowiedzUsuńCiasto ma być kruche - dałaś wszystkie proporcje tak jak w przepisie?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, bez sera a smakuje jakby był. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń