sobota, 27 września 2014

Sernik z serków homogenizowanych



Czasem zdarza się, że posiadamy nadmiar jakiś składników w lodówce, po czym zastanawiamy się jak je wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Tak było u mnie tym razem z serkami homogenizowanymi :) Sernik z nich wyszedł bardzo lekki, kremowy i delikatny. Dla wszystkich smakoszy słodkości to przepis godny wypróbowania. Smacznego!


Składniki [ciasto]:

3 szklanki mąki

¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
3 żółtka
Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki razem wyrabiamy tak jak kruszonkę. Całość dzielimy na części: 2/3 i 1/3.

Składniki [masa serowa]:

650 g serków homogenizowanych waniliowych

0,5 szklanki cukru

½ kostki stopionej i przestudzonej margaryny

1 budyń waniliowy

3 białka ubite na sztywno

Wykonanie:

Blaszkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem, spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.

Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy zanim pokroimy ciasto.

6 komentarzy:

  1. Jakoś wolę sernik z tardycyjnego sera ale wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czasami zjeść kawałek lekkiego sernika. Zresztą... ja uwielbiam wszystkie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałam zrobić to ciasto gdy wyrobiłam składniki na ciasto wyszło mi bardzo sypkie czy takie ma wyjść ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ma być kruche - dałaś wszystkie proporcje tak jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne, bez sera a smakuje jakby był. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia