poniedziałek, 16 marca 2015

Sernik krakowski

Dzisiaj propozycja na tradycyjny sernik, o wdzięcznej nazwie 'Sernik krakowski', czyli dalej w klimacie przedświątecznych, wielkanocnych przygotowań, ale oczywiście nie tylko. Bowiem sernik ten nadaje się zarówno od święta, jak i na co dzień, ot tak po prostu do kawy. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :) Smacznego!


CIASTO - Składniki:
250 g mąki
125 g masła, schłodzonego
125 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
+dodatkowe żółtko do posmarowania wierzchu sernika
Wykonanie:
Do mąki dodajemy cukier, masło, jajko i siekamy je i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min.
SER - Składniki:
1 kg sera tłustego lub półtłustego, mielonego dwukrotnie
8 jajek
100 g masła w temp. pokojowej
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Potem dodajemy ser i miksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 - 60 min w 170 stopniach. Sernika nie wyjmujemy od razu z piekarnika, czekamy na jego ostudzenie w piekarniku (z zamkniętymi drzwiczkami).

4 komentarze:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia