poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Mazurek z orzechami i bezą

I w końcu Wielki Tydzień, i już za praktycznie tydzień będziemy mogli powiedzieć stary, znany wszystkim frazes "święta, święta i po świętach". Dopóki jednak cieszymy się tą nadchodzącą Wielkanocą - dziś idealny moment aby przedstawić sprawdzony przepis na mazurek, który niemal co roku pojawia się na naszym wielkanocnym stole.
Jeśli jeszcze nie macie zamkniętej listy ciast na świąteczny czas - należy dodać do niej to właśnie ciasto. Smacznego!


Składniki:
250 g mąki
200 g margaryny
50 g cukru
żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj
200 g dżemu śliwkowego do przełożenia
BEZA:
5 białek
150 g cukru pudru
Na wierzch: 100 g łuskanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko żółtka, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkości) podnosząc brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód smarujemy dżemem.
BEZA:
Z białek ubić sztywną pianę dodając cukier, wyłożyć ją na posmarowany dżemem spód i posypać posiekanymi orzechami. Mazurek wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia