Trochę dawno mnie tu nie było, a wszystko przez egzaminy i inne zawirowania w moim życiu. Choć czasu na 'bezpośpiechowe' gotowanie w dalszym ciągu nie ma - przede mną jeszcze 3 egzaminy, to przedstawiam dziś przepis na szybkie placki na sodzie - wystarczy szybko zagnieść ciasto, usmażyć placki (z tłuszczem bądź bez) i gotowe. Placki te robi się u mnie w domu, zawsze podaje się je z dżemem, same w sobie nie posiadają dużej ilości cukru. Smacznego!
1 łyżeczka sody
250 g mąki (u mnie 50/50 pszenna z pełnoziarnistą)
1 łyżka cukru
125 ml kefiru
1 jajko
olej do smażenia
dżem do podania
Wykonanie:
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym cienko je wałkujemy i wycinamy nieregularne placki (można też pobawić się w wycinanie szklanką, jeśli chcemy inny kształt). Na koniec smażymy na odrobinie oleju (można też na teflonie) i zajadamy z ulubionym dżemem bądź konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz