Trochę dawno mnie tu nie było, a wszystko za sprawą nadchodzących egzaminów. Sesja co prawda dopiero za dwa tygodnie, ale u mnie jakoś wszyscy się pospieszyli, i póki co przez najbliższe 2 tygodnie mam mnóstwo pracy :/ Na gotowanie jest nieco mniej czasu, więc dziś zaprezentuję placuszki owsiane, które robi się błyskawicznie. Są świetną alternatywą, gdy na poranne śniadanie znudziła nam się klasyczna owsianka, lub po prostu mamy ochotę na coś innego :) Smacznego!
5 łyżek płatków owsianych
150 ml gorącej, wrzącej wody
jajko
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka mąki lub otrębów
1 łyżeczka cukru
odrobina oleju do smażenia
dżem lub owoce do podania
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą najlepiej na noc (można też zalać rano przed przygotowaniem, ale wtedy trzeba czekać, aż płatki wchłoną wodę, co trwa od 20-30 min, jeśli nie są to płatki błyskawiczne). Rano dodajemy jajko, wiórki kokosowe, mąkę, cukier i wszystko razem mieszamy. Przygotowaną masę smażymy w formie placuszków na odrobinie rozgrzanego oleju (lub bez oleju na dobrej patelni teflonowej, jeśli posiadamy). Podajemy z dżemem lub owocami, świetnie mogłyby się tu sprawdzić chociażby truskawki czy banany.
Bardzo fajny zamiennik owsianki. Zdrowe i niecodzienne placuszki - na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń