środa, 4 marca 2015

Ciasto "Dziwak" wg Siostry Anastazji

Do kolejnych świąt został jeszcze ponad miesiąc, ale być może niektórzy z Was planują nieco wcześniej organizację i plan wielkanocnych wypieków, stąd też już dziś prezentuję kolejne ciasto wypróbowane z książki Siostry Anastazji. Ciasto - jak większość ciast z przepisów Siostry jest duże, efektowne, no i może nieco pracochłonne. Ale w sumie kiedy indziej, jak nie na święta, a więc naprawdę warto się postarać i je wykonać, żeby zadowolić podniebienia nasze i bliskich nam osób :) Smacznego!


CIASTO
Składniki:
60 dag mąki
250 g masła
25 dag cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier ucieramy z żółtkami i śmietaną i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek:
- na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem,
- na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min.
JABŁKA:
Składniki:
75 dag jabłek
4 dag margaryny
cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i margaryną. Studzimy i wykładamy na ciasto.
MAK:
Składniki:
15 dag maku
3 jajka
5 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag bakalii
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Wykonanie:
Mak musimy sparzyć i następnie mielimy go przez maszynkę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy mak, miód, olejek, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do maku, dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto.
MASA
Składniki:
250 dag masła
1 galaretka
cukier puder do smaku
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do utartego masła stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy cukier puder do smaku.
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Ciasto z makiem - masa - ciasto z jabłkami

11 komentarzy:

  1. jaki wymiar blach i jaki mak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka duża -ok. 23cm x 38cm. Mak zwykły niebieski.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. moze mi pani wytumaczy..... części wykładamy do dwóch foremek:
    - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem,
    - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wałkujemy ciasto na 4 placki, które następnie umieszczamy w 2-óch blaszkach. W jednej blaszce wykładamy 1 rozwałkowany placek, na niego wykładamy masę makową, na masę makową kładziemy drugi placek. Pieczemy tą część z masą makową jako jeden placek.
      W drugiej blaszce robimy to samo z masą jabłkową (wykładamy 1 surowy placek, potem masę jabłkową, przykrywamy drugim surowym plackiem i pieczemy).
      Na końcu składamy ciasto, które składa się z dwóch upieczonych placków i masy.

      Usuń
  3. dziekuje slicznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma za co :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. cześć chciałam się zabrać za pieczenie ale mąż mi kupił mi już mak mielony z firmy makar... czy moge go użyć i pominąć mielenie i parzenie... prosze o rade

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę że tak, pomiń po prostu te kroki z mieleniem i parzeniem. Trzymam kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czesc placuszek wyszedł przepyszny wszytkim smakował znik w mig ze stołu teraz bedę piekła na święta wielkanocne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia