Dzisiaj zapraszam na zupę pieczarkową - właśnie tak kończy się etap, gdy pieczarki dosłownie 'za mną chodziły' :) Przygotowanie wymaga troszeczkę więcej czasu niż zwykła pomidorówka ze względu na konieczność pokrojenia warzyw i przede wszystkim pieczarek, ale ostatecznie czas oczekiwania nie jest przesadnie wydłużony, więc dla smakowego efektu warto się poświęcić. Smacznego!
450 g pieczarek
1,2 l bulionu
1 cebula
2 marchewki
mały kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej)
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
ulubiony makaron
Wykonanie:
Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki. Następnie na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion i gotujemy, dodajemy warzywa: marchew, seler, por i gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przesmażone pieczarki. Na koniec dodajemy przyprawy i zabielamy zupę (w małe naczynie wlewamy nieco gorącej zupy i powoli dodajemy śmietanę, żeby się nie zważyła, mieszamy, a następnie całość dodajemy z powrotem do garnka). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia. Podajemy z ugotowanym, ulubionym makronem.
Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki. Następnie na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion i gotujemy, dodajemy warzywa: marchew, seler, por i gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przesmażone pieczarki. Na koniec dodajemy przyprawy i zabielamy zupę (w małe naczynie wlewamy nieco gorącej zupy i powoli dodajemy śmietanę, żeby się nie zważyła, mieszamy, a następnie całość dodajemy z powrotem do garnka). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia. Podajemy z ugotowanym, ulubionym makronem.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuń