piątek, 24 kwietnia 2015

Ciasto "SHREK"

W końcu piątek.. i kolejny tydzień za nami. Na piątkową osłodę polecam ciasto Shrek - lekkie, chłodzące za sprawą galaretek, rozpływające się w ustach dzięki bitej śmietanie.. Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować i dla tych, którzy już poznali ten smak - polecam od razu wziąć się do roboty, żeby jak najszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną, aromatyczną kawę i jeść! :D Smacznego!


BISZKOPT:
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
kilka kropel aromatu do ciast
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min.
MASA SHREK'A 1
Składniki:
duża butelka zielonego soku typu Kubuś
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju. Resztę soku gotujemy. Do gotującego się Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie układamy ciastka Delicje.
MASA SHREK'A 2
Składniki:
bita śmietana
3 zielone galaretki
2 paczki ciastek typu Delicje
Wykonanie:
1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania wlewamy powoli galaretkę i ubijamy do połączenia się składników. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na wierzch ciasta. Placek wstawiamy do lodówki i przechowujemy w chłodnym miejscu.

1 komentarz:

  1. Zawsze jak widzę to ciasto to na mojej twarzy pojawia się uśmiech :) Jest mega pozytywne :))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia