wtorek, 16 lutego 2016

Tort Tiramisu

2 lata!! To już 2 lata mija odkąd powstało Ps. Gotujemy :) Z tej wyjątkowej i niepowtarzalnej okazji przepyszny tort tiramisu. Nie jest za słodki, lubiany zarówno przez kawoszy, jak i osoby smaku kawy nie tolerujących. Lekki i rozpływający się w ustach w smaku, choć do najlżejszych kalorycznie nie należy. Ale w końcu każdemu należy się chwila przyjemności z przepysznym kawałkiem tortu.
Z okazji tych drugich urodzin tego bloga życzę sobie jak najwięcej frajdy z publikowania przepisów, wiernych czytelników i świeżych pomysłów. A Wy czego mi życzycie? Albo co byście zmienili w tym blogu? Każda sugestia mile widziana, ale póki co - Smacznego!




Składniki [Biszkopt]:
6 jajek, oddzielnie żółtka i białka
2 szklanki cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie [Biszkopt]:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, na gęstą i lśniącą pianę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy dwukrotnie do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiewamy 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie łączymy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie łączymy, to samo robimy z pozostałą mąką. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy na kratce w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 40 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.
Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty.

Nasączenie blatów:
160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
80 ml likieru kawowego

Składniki [MASA]:
750 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
100 g cukru pudru

Wykonanie [MASA]:
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać.

Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie [TORT]:
Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat, nasączamy, wykładamy 1/3 masy mascarpone, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia