poniedziałek, 22 lutego 2016

Forszmak lubelski

Na dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z pajdą chleba.
Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego!



Składniki:
300 g pieczarek
1 laska kiełbasy
1 cebula
1 papryka czerwona
2 łyżki mąki pszennej
5 ogórków kiszonych
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1.5 l wody
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
opcjonalnie: koperek do posypania
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę podsmażamy.
Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się forszmaku dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy i ponownie gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Podajemy z chlebem. Możemy posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia