sobota, 11 czerwca 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Dziś szybciutka propozycja - kapuśniak ze świeżej kapusty. Delikatny, wspaniały, z przepisu i z poradami od mojej mamy :) Taki kapuśniak jest naprawdę lekką zupą w sam raz na lato i wiosnę. Smacznego!

Składniki:
cebula
1 marchew
pół niedużej główki kapusty
1,5 l wody lub bulionu
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany do zup
koperek
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy go wodą i czekamy aż się zagotuje. Gdy tylko się zagotuje - wyłączamy i odcedzamy kapustę. Dzięki temu nie będzie ona gorzka.
Cebulę i marchew kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i marchew i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i śmietanę do zup. Zagotowujemy zupę ponownie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia