sobota, 9 lipca 2016

Letni tort z malinami i masą mascarpone

No i po miesięcznej przerwie czas na powrót! Ostatnie egzaminy, rozmowy kwalifikacyjne, początki pracy w nowym miejscu, przeprowadzka i konieczność pisania magisterki spowodowały zupełny brak czasu na gotowanie i nowe przepisy. W tym czasie z siostrą odwiedziłyśmy parę krakowskich knajpek i to stanowiło głównie prawdziwe obiady, które jadłam na tygodniu. Teraz jednak po tej nieobecności spróbuję coś pogotować i wrócić do zdrowszej diety, albo przynajmniej do smacznej, domowej kuchni. Na dziś przygotowałam letni, lekki tort z owocami. Uwielbiam lekkość (co niestety nie przekłada się na kaloryczność) masy z mascarpone, która wg mnie jest jedną z najlepszych mas do tortów. A jaki jest Wasz ulubiony tort? 
Smacznego!


BISZKOPT 
Składniki:
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
320 cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez ok. 7-8 min, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy drugą połowę cukru pudru. Ubijamy jeszcze chwilę, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Do białek dodajemy masę z żółtek, na koniec mąkę i dokładnie, delikatnie mieszamy masę na biszkopt. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.

MASA MALINOWA:
Składniki:
450 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Maliny wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i sok z cytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort.

MASA MASCARPONE:
Składniki:
1 litr śmietanki 30%
150 g białej czekolady
1 serek mascarpone
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę.

ZŁOŻENIE TORTU:
Wystudzony biszkopt przekroić dwa razy. Możemy lekko nasączyć go przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszy blat wykładamy połowę malinowego żelu, potem 1/3 masy mascarpone. Układamy kolejny blat, nasączamy, wykładamy resztę malinowego żelu i 1/3 masy mascarpone. Na koniec przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy na niego resztę masy mascarpone i ozdabiamy tort.
Mój tort ma boki przykryte wiórkami kokosowymi. Na wierch układamy owoce (u mnie borówki amerykańskie).

Źródło inspiracji: gruszkazfartuszka.pl

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia