piątek, 13 stycznia 2017

Sernik na spodzie brownie z musem malinowym

Sernik na spodzie brownie z musem malinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która zamroziła malinki. Po wypróbowaniu potwierdzam - to połączenie doskonałe - maliny, czekolada i ser. Niby proste, a takie smaczne.

Składniki:
[SPÓD BROWNIE]:
110 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
2 duże jajka
0,25 szkl. mleka
1 szkl. mąki
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy podzieloną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy pojedynczo jajka i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mleko i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut.

[MASA SEROWA]:
700 g twarogu
200 g kwaśnej śmietany
3 czubate łyżki mąki pszennej
140 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Ubijamy śmietanę z cukrem i stopniowo dodajemy ser. W międzyczasie - wbijamy do masy po jednym jajku i ubijamy, aż masa ładnie się połączy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy ok. 40 minut, do zarumienienia się sernika.

[MUS MALINOWY]:
500 g malin (moje są mrożone)
2 łyżeczki żelatyny
ok. 1/4 szkl. gorącej, choć lekko przestudzonej wody
cukier do smaku
Do garnka wrzucamy maliny z cukrem i gotujemy, aż się rozpadną. Gdy będą już miękkie - wtedy przecieramy je przez sito, aby ziarenka zostały na sicie. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie.
Do przetartych malin bez ziarenek dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie tężeć - wykładamy mus na masę serową i odstawiamy do wystudzenia.

3 komentarze:

  1. Idealne połączenie smaków, ciasto na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zdarzyło mi się jeszcze abym łączyła dwa ciasta czyli czekoladowe brownie oraz sernik. W sumie może to być całkiem ciekawe połączenie. Ja niedługo będę robiła brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że jak najbardziej pasuje mi taki smak. Może również zrobię koneksję z sernikiem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia