poniedziałek, 26 lutego 2018

Zupa z soczewicą

Mrozy znowu powodują że to najlepszy czas na rozgrzewające zupy. Zupa z soczewicą to dobry wybór, szczególnie jeśli odpowiednio doprawimy ją ostrą papryką. Czas przygotowania jest stosunkowo krótki, a czas przyjemnego smakowania całkiem długi. Smacznego!
Składniki:
50 g czerwonej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów
750 ml bulionu warzywnego
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
0,5 szkl. śmietanki 30 %
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cząbru
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy suchą soczewicę, wrzucamy przyprawy i chwilę smażymy mieszając. Następnie dodajemy bulion i gotujemy ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Potem dodajemy pomidory z puszki i nadal gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec odstawić z ognia i dodać śmietankę. Całość wymieszać i ponownie zagotować. Wrzucić na wierzch posiekaną natkę pietruszki i podawać na obiad.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia