środa, 28 lutego 2018

Makowiec na cieście francuskim

Podobno jest tak, że środa minie, a tydzień zginie. Już coraz bliższej do słodkiego piątku i weekendu, zatem prezentuję Wam przepis na makowiec. Niby prosty, zwyczajny, ale w swojej prostocie nie wcale taki zwykły. Smacznego!




Składniki  na ciasto kruche:
30 dag mąki
30 dag masła
3 żóltka
3 łyżki wody
proszek do pieczenia (na końcu noża)
Wykonanie:
Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.

Składniki na mak:

30 dag maku
6 żółtek
150 g orzechów włoskich, pokrojonych
30 dag cukru pudru
9 białek
olejek midgałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie z kompotu - jako dodatek
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać mak oraz resztę składników, ciągle mieszając. Ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z makiem (najlepiej drewnianą łyżką).
Przygotowanie do pieczenia:
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć mak, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.asto
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia