Składniki [wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową]:
5 jajek
250 g mąki
250 g masła lub margaryny
180 g cukru
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mleka
300 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp.)
Wykonanie:
Bakalie posiekać w kostkę, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na bok. Żółtka od białek oddzielamy, a sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Miksując dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, i delikatnie dodajemy i mieszamy całość masy (np. drewnianą szpatułką). Na końcu dodajemy sodę z mlekiem i bakalie. Całość ponownie mieszamy delikatnie i przekładamy do keksówki (max 3/4 formy, keksówka o długości 30 cm). Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę w formie aż troszkę przestygnie, a następnie wykładamy na kratkę, aby zupełnie ostygło. Ostudzony keks możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz