Już po Mikołaju, więc powoli można zacząć przygotowania do Świąt. Ciastko Biskup jest delikatne i przepyszne. Na pewno zachwyci całą rodzinę. Smacznego!
Składniki [BISZKOPT]
4 jaja
3/4 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy je na sztywną pianę. Gdy z białek zrobi się lekka piana - dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie sztywna. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Blaszkę do pieczenia (u mnie 22x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki [GALARETKA]
2 opakowania galaretki wiśniowej
2 szkl. wrzącej wody
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Galaretki wsypujemy do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do galaretek dżem, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki [MASA BUDYNIOWA]
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szkl. mleka
6 łyżek cukru
200 g masła (temp. pokojowa)
Wykonanie:
Do miski wlewamy ok. 3/4 szklanki mleka, wsypujemy budynie, cukier i mieszamy dokładnie. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z budyniem i cukrem i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzenia miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy, dodając po łyżce wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Składniki [CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE]
4 białka
1 szkl. cukru
1 szkl. wiórków kokosowych
1 szkl. maku
Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w 175 stopniach. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Połamaną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
ZŁOŻENIE CIASTA:
BISZKOPT --> GALARETKA --> MASA BUDYNIOWA--> CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE--> POLEWA
Smacznego!
Ciekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuń