środa, 7 grudnia 2022

Ciasto Biskup

Już po Mikołaju, więc powoli można zacząć przygotowania do Świąt. Ciastko Biskup jest delikatne i przepyszne. Na pewno zachwyci całą rodzinę. Smacznego!


Składniki [BISZKOPT]

4 jaja

3/4 szkl. cukru

3 łyżki mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

 Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy je na sztywną pianę. Gdy z białek zrobi się lekka piana - dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie sztywna. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Blaszkę do pieczenia (u mnie 22x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki [GALARETKA]

2 opakowania galaretki wiśniowej

2 szkl. wrzącej wody

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

 Wykonanie:

Galaretki wsypujemy do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do galaretek dżem, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki [MASA BUDYNIOWA]

2 budynie waniliowe bez cukru

3 szkl. mleka

6 łyżek cukru

200 g masła (temp. pokojowa)

Wykonanie:

Do miski wlewamy ok. 3/4 szklanki mleka, wsypujemy budynie, cukier i mieszamy dokładnie. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z budyniem i cukrem i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzenia miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy, dodając po łyżce wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Składniki [CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE]

4 białka

1 szkl. cukru

1 szkl. wiórków kokosowych

1 szkl. maku

Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w 175 stopniach. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki 30%

Wykonanie: 

Połamaną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.

 ZŁOŻENIE CIASTA:

 BISZKOPT --> GALARETKA --> MASA BUDYNIOWA--> CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE--> POLEWA

Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia