wtorek, 23 marca 2021

Zakwas na żurek

 Z racji zbliżających się świąt Wielkanocnych, rozpoczęłam próby żurkowe. Ten zakwas sprawdził się idealnie, żur wyszedł kwaśny i dosyć gęsty. Zakwas na żur najlepiej przygotować ok. 5-6 dni przed Świętami. Samodzielnie przygotowany zakwas na żurek jest najlepszy ze wszystkich dostępnych zakwasów w butelkach. Przygotowanie zajmuje dosłownie parę minut, a potem cieszycie się porządnym zakwasem bez konserwantów. Smacznego!

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej typ 2000

3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody

4 obrane ząbki czosnku

6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

10 ziarenek pieprzu czarnego

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do słoika. Stopniowo dolewamy przegotowaną wodę i mieszamy całość drewnianą łyżką - energicznie, by nie powstały grudki z mąki. Dodajemy wszystkie składniki i przykrywamy słoik gazą - aby był dostęp do powietrza. Odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce na ok. 6 dni. 

Należy pamiętać o codziennym mieszaniu zakwasu drewnianą łyżką - aby nie powstała pleśń (ja starałam się mieszać 2 razy dziennie - rano i wieczorem). Mieszamy przynajmniej raz dziennie. Po kilku dniach zakwas powinien skwaśnieć i lekko "pracować". Przygotowany zakwas możemy od razu wykorzystać na żurek, bądź przechowywać w lodówce (przy przechowywaniu w lodówce należy pamiętać o dostępie powietrza, z racji tego że zakwas będzie "pracował" i może "wybuchnąć" w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia