Pogoda ostatnio fajnie dopisuje, a dziś Biały Dunajec na mnie czeka! Tak, tak - szykuje się odpoczynek na weekendzie :). Tak więc dziś zapraszam na słodkości, czyli na baletki (bitki) z makiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego!
3 jajka
80 g drobnego cukru
75 g mąki pszennej
mak do posypania
gęsty dżem lub marmolada do przełożenia
Wykonanie:
Białka
oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo
dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na
blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając
odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy
w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Wystudzone ciasteczka przekładamy dżemem.
PS. białka
niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką spowoduje płaskie i rozlewające się na blaszce ciasteczka, bo zniszczeniu ulegną pęcherzyki powietrza; płaskie będą również, jeśli blacha z
ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na
jeden raz!
uwielbiam je ;))
OdpowiedzUsuń