czwartek, 24 lipca 2014

Tarta z malinami

Lato rozpieszcza nam przepysznymi, świeżymi owocami sezonowymi, których aż żal nie wykorzystać w kuchni. Tak więc dziś prezentuję przepyszną tartę z malinami i białą czekoladą. Smacznego!


Składniki:
Ciasto na tartę:
150g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
50g zimnego masła pokrojonego w kosteczki
50g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy dobrze schłodzone masło i siekamy ciasto nożem. Potem dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto do formy na tartę wyłożonej folią aluminiową, dociskamy boki do foremki i nakłuwamy spód ciasta widelcem. Ciasto osłaniamy pergaminem i zasypujemy fasolą, aby je nieco obciążyć. Pieczemy przez ok. 15 min, następnie usuwamy obciążenie i papier i dopiekamy do zarumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
Składniki na masę:
300 g śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
biała czekolada - 100 g
maliny - ok. 400 g
Wykonanie masy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy dobrze schodzoną śmietankę, do powstania bitej śmietany. Następnie do przygotowanej bitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz serek mascarpone i szybko łączymy wszystko, aby powstała jednolita masa. Gotową masę wykładamy na upieczony spód do tarty. Na koniec układamy na masie maliny oraz gotową tartę odstawiamy do lodówki, na co najmniej 6 h, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałą, letnią tartą z malinami :)

3 komentarze:

  1. Jaka urocza tarta :) I ten krem-musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biała czekolada i maliny świetnie ze sobą współgrają smakowo, tak więc to świetny wypiek. W dodatku ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maliny i białą czekolada - poezja :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia