Na zewnątrz nieco się ochłodziło, no i nie wiem jak Wam, ale mi w dalszym ciągu nie chce się jeść ciężkich potraw, ani stać godzinami przy kuchence i gotować. Od czasu tymczasowej, wakacyjnej przeprowadzki gotuję dosyć niechętnie, bo kuchnia w mieszkaniu jest tak mała, że gotowanie podczas upału jest bardzo uciążliwe ze względu chociażby na brak okna w tym ciasnym pomieszczeniu. Dzisiaj jednak pomimo tego przedstawię lekką, szybką w przygotowaniu zupkę krem z cukinii. Smacznego!
Składniki:
2 cukinie – u mnie ok. 800 g
cebula
3 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
1,25 l bulionu
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W garnku na łyżce masła podsmażamy przez ok. minutę cebulę
pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinii nie obieramy
(jeśli mamy większą cukinię to wydrążamy gniazda nasienne), kroimy ją w grubą
kostkę i razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami dodajemy do cebuli i czosnku.
Wszystko podsmażamy jeszcze przez ok. 3 min, po czym do garnka wlewamy bulion.
Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do
smaku. Podajemy z dodatkami, które najbardziej lubimy – mogą to być prażone
płatki migdałowe, grzanki czy po prostu kleks śmietany.
Przepyszny kremik :)
OdpowiedzUsuń