środa, 13 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii


Na zewnątrz nieco się ochłodziło, no i nie wiem jak Wam, ale mi w dalszym ciągu nie chce się jeść ciężkich potraw, ani stać godzinami przy kuchence i gotować. Od czasu tymczasowej, wakacyjnej przeprowadzki gotuję dosyć niechętnie, bo kuchnia w mieszkaniu jest tak mała, że gotowanie podczas upału jest bardzo uciążliwe ze względu chociażby na brak okna w tym ciasnym pomieszczeniu. Dzisiaj jednak pomimo tego przedstawię lekką, szybką w przygotowaniu zupkę krem z cukinii. Smacznego!




Składniki:
2 cukinie – u mnie ok. 800 g

cebula

3 ząbki czosnku

3  małe ziemniaki

1,25 l bulionu

łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W garnku na łyżce masła podsmażamy przez ok. minutę cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinii nie obieramy (jeśli mamy większą cukinię to wydrążamy gniazda nasienne), kroimy ją w grubą kostkę i razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko podsmażamy jeszcze przez ok. 3 min, po czym do garnka wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Podajemy z dodatkami, które najbardziej lubimy – mogą to być prażone płatki migdałowe, grzanki czy po prostu kleks śmietany.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia