Niebawem początek roku szkolnego, a co za tym idzie - konieczność przygotowywania sycących, zdrowych śniadań, które wpływają na koncentrację i samopoczucie. Uważam, że cały rok powinien obfitować w odżywcze śniadania, jeśli jednak mieliście długie, leniwe wakacje (także od zdrowych śniadań) myślę, że teraz jest idealny moment do zastanowienia się nad lepszym sposobem odżywiania się. Stąd dzisiejsza propozycja: kasza jaglana z dodatkami. Niesamowicie sycąca, idealna na śniadanie. Do tego jakże
zdrowa, zawiera mnóstwo potrzebnych nam do funkcjonowania substancji
odżywczych. Możemy przyrządzać ją z rozmaitymi dodatkami, dziś u mnie z
mleczkiem kokosowym, bananem i figą. Smacznego!
Składniki:
100 ml mleczka kokosowego
180 ml mleka
¼ szkl. kaszy jaglanej (ok. 4 łyżek)
1 mały banan
1 świeża figa
Wykonanie:
Zagotowujemy mleko z mleczkiem kokosowym. Do gotującego się
mleka dodajemy przepłukaną wcześniej wrzątkiem kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 min do
momentu aż kasza wchłonie prawie całe mleko. W trakcie gotowania mieszamy od czasu do czasu. Figę parzymy i kroimy na kawałki. Do ugotowanej kaszy dodajemy kawałki figi i pokrojonego
banana.
Bardzo apetyczne to śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwczoraj robiłam ciasto jaglane z figą i te smaki idealnie do siebie pasują! super jaglanka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) No i zgadzam się w pełni - te smaki świetnie się komponują razem :)
Usuń