sobota, 30 sierpnia 2014

Śniadaniowa kasza jaglana



Niebawem początek roku szkolnego, a co za tym idzie - konieczność przygotowywania sycących, zdrowych śniadań, które wpływają na koncentrację i samopoczucie. Uważam, że cały rok powinien obfitować w odżywcze śniadania, jeśli jednak mieliście długie, leniwe wakacje (także od zdrowych śniadań) myślę, że teraz jest idealny moment do zastanowienia się nad lepszym sposobem odżywiania się. Stąd dzisiejsza propozycja: kasza jaglana z dodatkami. Niesamowicie sycąca, idealna na śniadanie. Do tego jakże zdrowa, zawiera mnóstwo potrzebnych nam do funkcjonowania substancji odżywczych. Możemy przyrządzać ją z rozmaitymi dodatkami, dziś u mnie z mleczkiem kokosowym, bananem i figą. Smacznego!




Składniki:

100 ml mleczka kokosowego

180 ml mleka

¼ szkl. kaszy jaglanej (ok. 4 łyżek)

1 mały banan

1 świeża figa
Wykonanie:

Zagotowujemy mleko z mleczkiem kokosowym. Do gotującego się mleka dodajemy przepłukaną wcześniej wrzątkiem kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 min do momentu aż kasza wchłonie prawie całe mleko. W trakcie gotowania  mieszamy od czasu do czasu. Figę parzymy i kroimy na kawałki. Do ugotowanej kaszy dodajemy kawałki figi i pokrojonego banana.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne to śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj robiłam ciasto jaglane z figą i te smaki idealnie do siebie pasują! super jaglanka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) No i zgadzam się w pełni - te smaki świetnie się komponują razem :)

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia