Dziś propozycja idealna na szybkie i pożywne śniadanie, a poza tym bogate w wartości odżywcze. Z jajek możemy wyczarować przeróżne smakołyki, natomiast myślę, że to właśnie jajecznica jest nr 1 spośród przygotowywanych z nich potraw. Dodatkowym atutem jest fakt, iż takie nieskomplikowane produkty zazwyczaj mamy w lodówce, nawet jeśli zaczyna świecić pustkami. Przepis pochodzi z jednego programu telewizyjnego Gordona Ramsay'a. Smacznego!
2 jajka
łyżka masła
łyżka śmietany
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Jajka wbijamy do patelni, dodajemy zimne masło. Patelnię
stawiamy na gazie i energicznie mieszamy jajka. Gdy jajecznica zacznie się
ścinać zestawiamy patelnię z ognia i dalej mieszamy. Kilka razy stawiamy ją na
ogniu i zdejmujemy (i cały czas mieszamy!) do momentu aż jajka będą niemal
ścięte. Aby uniknąć przesmażenia jajecznicy, pod koniec przygotowań, gdy
jajecznica jest już niemal idealna w swojej konsystencji dodajemy łyżkę
śmietany, aby obniżyć temperaturę i zapobiec przesmażeniu jajek. Na sam koniec
dodajemy sól i pieprz, po czym posypujemy jajecznicę szczypiorkiem i zajadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz