wtorek, 19 sierpnia 2014

Jajecznica wg Gordona Ramsay'a

Dziś propozycja idealna na szybkie i pożywne śniadanie, a poza tym bogate w wartości odżywcze. Z jajek możemy wyczarować przeróżne smakołyki, natomiast myślę, że to właśnie jajecznica jest nr 1 spośród przygotowywanych z nich potraw. Dodatkowym atutem jest fakt, iż takie nieskomplikowane produkty zazwyczaj mamy w lodówce, nawet jeśli zaczyna świecić pustkami. Przepis pochodzi z jednego programu telewizyjnego Gordona Ramsay'a. Smacznego!



Składniki:
2 jajka

łyżka masła

łyżka śmietany

sól, pieprz do smaku

szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Jajka wbijamy do patelni, dodajemy zimne masło. Patelnię stawiamy na gazie i energicznie mieszamy jajka. Gdy jajecznica zacznie się ścinać zestawiamy patelnię z ognia i dalej mieszamy. Kilka razy stawiamy ją na ogniu i zdejmujemy (i cały czas mieszamy!) do momentu aż jajka będą niemal ścięte. Aby uniknąć przesmażenia jajecznicy, pod koniec przygotowań, gdy jajecznica jest już niemal idealna w swojej konsystencji dodajemy łyżkę śmietany, aby obniżyć temperaturę i zapobiec przesmażeniu jajek. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz, po czym posypujemy jajecznicę szczypiorkiem i zajadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia