poniedziałek, 13 października 2014

Łosoś pieczony

No i przyszedł czas na łososia - czyli obiad bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Choć za rybami raczej nie przepadam - oto taki mały wyjątek. Ten sposób na jej przygotowanie naprawdę mi smakuje. Szkoda tylko, że łososia nie powinno się jeść zbyt często ze względu na skłonności do gromadzenia rtęci czy innych metali ciężkich w jego organizmie. Tak czy owak, od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzi, zgodnie z zasadą, że wszystko należy jeść, byleby z umiarem :) A zatem, smacznego!


Składniki:

4 kawałki fileta z łososia

1 cytryna

1/3 kostki masła

koperek

ząbek czosnku

natka pietruszki

sól, czarny pieprz

słodka papryka

Wykonanie:

Łososia myjemy i nacieramy słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej dopasowane wielkością do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy drugi garnek lub miskę. Rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym dodajemy po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki. Następnie masłem ziołowym zalewamy rybę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min – lub krócej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia