czwartek, 23 października 2014

Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji

Październikowa wizyta w domu okazała się dobrym pomysłem na wypróbowanie kolejnego przepisu na ciasto Siostry Anastazji. Tak więc powstało następne w kolekcji, słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego!



Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]:
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
3/4 szkl. mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka i miksujemy - żeby nie było czuć w masie kryształków cukru. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszamy. Następnie wylewamy masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części.
Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]:
5 białek
1/2 szkl. cukru
100 g wiórek kokosowych
1/2 szkl. suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Pieczemy w temp, 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.
Składniki [MASA]:
5 żółtek
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
250 g masła
6 łyżek cukru pudru
1 l mleka
Wykonanie:
Mleko i cukier waniliowy zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy ze śmietaną, wlewamy do przestudzonego mleka i zagotowujemy. Następnie  odstawiamy na ok. 30 min, po czym odcedzamy przez gęste sito i studzimy całkowicie powstały serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość.
DODATKOWO POTRZEBUJEMY:
1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów
2 galaretki
rodzynki
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka



8 komentarzy:

  1. Jakie cudowne warstwy! Aż je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam bardzo udane ciasto, w moim guście smakowym

    OdpowiedzUsuń
  3. a po mojej diecie a co tam - bedzie do kawusi

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) jaka wielkość blachy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawi mnie kto podawał proporcje na krem ledwo starcza na dwa przełożenia co dopiero jeszcze wierz posmarować a zdjęcie przedstawia dość sporo kremu między blatami 😤😤

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia