No i dziś nadeszła propozycja na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, z dodatkiem 'palącej' papryczki chili i imbiru oraz mleczka kokosowego. Jeśli nie lubicie ostrego smaku papryczki i imbiru to można zmniejszyć ilość, bądź pominąć te składniki. Smacznego!
Składniki:
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki masła
5 kolb kukurydzy lub 5 szkl.
kukurydzy z puszki
300 ml mleczka kokosowego
1l bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki ostrej papryki w
proszku
Wykonanie:
Kukurydzę obieramy z liści, płuczemy i kroimy na pół (tak, żeby obie części dało się bez problemu postawić na desce do krojenia), następnie stawiamy ją na desce płaską częścią do dołu i nożem obcinamy ziarna ruchem od góry do dołu. W garnku roztapiamy masło, dodajemy czosnek, imbir i papryczkę. Smażymy ok. 2 min, aż składniki zaczną się rumienić. Następnie dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy kolejne 2 min, mieszamy cały czas. Potem dodajemy kurkumę, paprykę w proszku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. W dalszej kolejności wlewamy do warzyw z przyprawami bulion (bądź wodę) i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 10 min, do momentu, aż kukurydza będzie miękka. Przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy zupę jeszcze przez sito, żeby zmniejszyć ilość pozostałych łusek. Zupę podajemy posypaną papryką w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz