środa, 10 grudnia 2014

Sałatka warstwowa Gyros

Dziś przedstawię łatwą w przygotowaniu, dosyć efektowną i smaczną przede wszystkim sałatkę Gyros. Świetnie się sprawdza w przypadku różnego rodzaju imprez, odwiedzin znajomych czy po prostu jako posiłek w ciągu dnia, Każda okazja może być dobra, by ją przygotować. Myślę, że warto zaznaczyć, że sałatka jest najlepsza w dniu przygotowania - kapusta wtedy jest przepysznie chrupiąca, w kolejnych dniach może stracić tą chrupkość i świeżość. Możemy oczywiście przygotować ją w jednym dużym naczyniu lub po prostu rozłożyć do mniejszych miseczek. Smacznego!


Składniki:
500 g piersi z kurczaka
4 łyżeczki przyprawy Gyros
4 małe cebule
6 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
majonez i ketchup pikantny
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i odstawiamy na 30 min. Następnie mięso smażymy i studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Kapustę pekińską siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie układamy warstwowo w naczyniu: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, ketchup i na wierzchu układamy posiekaną kapustę pekińską.

1 komentarz:

  1. Prosta a jakże przyjemna sałatka :) Bardzo tradycyjne wykonanie, takie lubię :) Zapraszam też do mnie na sałatkę :) http://salatkagyros.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia