poniedziałek, 22 grudnia 2014

Bajaderki

Ostatnio na blogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast (porady ogólne, biszkopt, ciasto kruche). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie coś niegodnie z planem i zamiast ciasta powstanie coś na kształt ciasta, ale z zakalcem lub inną niespodzianką. Co wtedy robić? Rozpaczać, wyrzucać ciasto, umyć miski i zaczynać wszystko od nowa?? Jest to jakieś wyjście, ale jest jeszcze lepszy scenariusz, aby rozwiązać patową sytuację :) Mianowicie: BAJADERKI!!! Tak, dzięki temu niemal w każdym przypadku możemy cieszyć się pysznymi smakołykami.  No i co z tego, że będzie to ciasto w nieco innej formie, niż zakładaliśmy na początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego!  

Składniki:
ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu)
1/4 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki masła
ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego
gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao
do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada 
Wykonanie: 
Kawałki ciasta kruszymy na małe kawałeczki. Masło z cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki.


2 komentarze:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia