Dziś zapraszam na sałatkę z ryżem i paluszkami krabowymi (inna nazwa: surimi) w roli głównej. Wersję tej sałatki napotkałam w Sankt-Petersburgu, więc po powrocie postanowiłam uwiecznić smaki. Sałatka jak na mój gust jest wiosenna, lekka i orzeźwiająca za sprawą świeżych ogórków, paluszków surimi i kukurydzy. Smacznego!
1 torebka ryżu
2 jajka
ok. 200 g ogórków świeżych (może być długi lub gruntowe)
ok. 120 g paluszków krabowych (surimi)
pół puszki kukurydzy
ok. 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem naturalnym, bądź śmietaną - jak, kto lubi)
sól do smaku
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko, jajka na twardo. Następnie w drobną kostkę kroimy jajka, ogórki, paluszki krabowe. Pokrojone składniki dodajemy do ugotowanego ryżu, potem dodajemy odsączoną kukurydzę, majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz