sobota, 12 grudnia 2015

Scones, czyli angielskie bułeczki

Sobotni poranek.. Wstaję i jak zwykle jedną z pierwszych czynności jest otwarcie lodówki - otwieram... i jak to po całym tygodniu lodówka świeci pustkami.. Widzę 1 jajko, troszkę mleka, masło - więc kombinuję co by tu zrobić, żeby się nie narobić i najeść do syta przy okazji.
Chwila, moment - i już wiem! Czas na wypróbowanie szybkiego przepisu na scones - czyli angielskich bułeczek. Polecam Wam wypróbować, najlepiej smakują właśnie z prawdziwym masłem i dżemem. No i ten zapach podczas pieczenia! Smacznego!
Źródło przepisu: Moje Wypieki


Składniki:
200 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
25 g cukru
1 jajko roztrzepane z mlekiem, tak żeby całość płynu obejmowała 125 ml
dżem i masło do podania
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlewamy mleko z jajkiem i szybko wyrabiamy rękoma (gdyby za bardzo się kleiło, dosypujemy odrobinę mąki). Grubo wałkujemy (na ok. 1.5 cm). Wycinamy szklanką krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w 170 stopniach. Studzimy na kratce i zajadamy na ciepło lub zimno z masełkiem i dżemem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia