Dziś niedziela, a więc zamiast przygotowywać kanapki na śniadanie, nadeszła pora na szybki posiłek, ale wymagający nieco więcej zachodu - roztrzepania jajka, pokrojenia bułki, smażenia... a wszystko po to, by w ostateczności delektować się ciepłym, słodkim smakiem rozpływających się w ustach kawałków bułki. Dla wszystkich, którzy zapomnieli o tej opcji na śniadanie - dziś przypominacz w formie przepisu. Smacznego!
1 bułka
1 jajko
odrobina mleka ok. 100 ml
łyżeczka cukru waniliowego
odrobina oleju do smażenia
dżem lub ulubione owoce do podania
Wykonanie:
Bułkę kroimy na dość grube kromki. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy odrobinę mleka i cukier waniliowy do środka, całość mieszamy. Następnie kawałki bułki moczymy w masie jajeczno-mlecznej. Zamoczone kromki bułki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy z ulubionym dżemem lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz