piątek, 1 kwietnia 2016

Dwukolorowa babka marmurkowa

Jeszcze w świątecznym akcencie przedstawiam przepis na dwukolorową babkę marmurkową. Przepis znalazła moja młodsza siostra Ola (lat 15) i tak zachwalała, że nie sposób jej było nie zrobić. Ubijanie tej babki chwilę trwa, ale dla efektu warto się postarać. Wg Oli babka zawsze wychodzi, mi też wyszła, więc w pełni się z nią zgadzam. Lukrem ozdabiała oczywiście też Ola, więc przy okazji jej za to dziękuję :* Smacznego!


Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szkl. drobnego cukru (tylko nie pudru)
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl. mąki pszennej+1 łyżka
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka ciemnego kakao
6 dużych jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito (1 łyżkę odkładamy do oddzielnego pojemniczka) i  mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem na gładką masę. Drobinki cukru powinny być prawie niewyczuwalne, a masa puszysta. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Gdy już wszystkie jajka zostaną wbite to powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy, aż wszystkie składniki się  połączą. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy.
Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej i ciemnej masy i ponownie lekko masę mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę przełożyć na talerz, a gdy ostygnie polukrować lub polać polewą.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia