sobota, 9 kwietnia 2016

Jaglane batoniki musli

Dzisiaj coś z cyklu "zdrowsza wersja smakołyków". Czasem warto wypróbować domowe, własnoręcznie robione przysmaki, zamiast iść na skróty, kupić gotowca, zjeść i nie odczuwać z tego żadnej większej przyjemności. Nadszedł więc czas na Jaglane batoniki musli, czyli zdrową wersją słodkości. Bo kto powiedział, że słodkie rzeczy muszą mieć mąkę, jajka i czekoladę? Musicie koniecznie wypróbować opcję znacznie bardziej wartościową dla naszego organizmu. Smacznego!


Składniki:
1 szkl. suchej kaszy jaglanej
2 szkl. mleka
2  łyżki cukru trzcinowego
0.5 szkl. pestek słonecznika
0.5 szkl. wiórek kokosowych
0.5 szkl. rodzynek
0.5 szkl. suszonej żurawiny
0.5 szkl. posiekanych orzechów
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
1 dojrzały banan
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na mleku. Dodajemy cukier i mieszamy z kaszą. Dojrzałego banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wykładamy powstałą masę do formy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy na mniejsze batoniki i zajadamy.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia