poniedziałek, 30 maja 2016

Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i mozzarellą

Dziś propozycja na fajne śniadanko - muffiny jajeczne z brokułami, szynką i tartą mozzarellą. Bardzo dobre w nich jest to, że tak naprawdę możemy dodać wszystko, co tylko mamy w lodówce. W przypadku, gdy znajdziecie 2 jajka i jakieś drobne dodatki do nich - zapieczcie je sobie i zajadajcie czasem jajka w innej, ale też ciekawej formie. Smacznego!



Składniki:
2 jajka
4 różdżki brokułu
3 plasterki szynki
ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
ew. masło do natłuszczenia kokilek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Jeśli używacie foremek siliconowych - nie trzeba ich natłuszczać, jeśli innych- smarujemy je masłem, żeby potem bez problemu wyjąć muffiny. W foremkach układamy brokuły (ja rozłożyłam te składniki na 5 siliconowych foremek). Potem dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę oraz posypujemy je serem mozzarella. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec polewamy brokuły, szynkę i ser roztrzepanymi jajkami (nie można ich wlać do samego końca foremki, bo muffiny urosną). Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia