W końcu przyszedł czas na najprostsze, ale najsmaczniejsze ciasto z truskawkami. Na tym blogu jest wiele przepisów na skomplikowane ciasta z masami, jednak w tym przypadku, szczególnie jeśli jest sezon na truskawki - nie trzeba się zastanawiać, i zamiast siedzieć w kuchni tworząc niewyobrażalnie trudne ciasta - to ciasto po względem smaku bez problemu zastąpi wszystkie inne, złożone ciasta. To ciasto to absolutny must have w tym sezonie truskawkowym. Jedyny jego minus jest taki, że znika w mgnieniu oka. Smacznego!
Składniki:
1 margaryna
3 jajka
2 żółtka
3,5 szkl. mąki
1,25 szkl. cukru
0,5 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g umytych truskawek
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier będzie praktycznie niewyczuwalny. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wciskamy truskawki na wierzch. Pieczemy na złoty kolor.
Ooo, coś dla mnie :) Jak nie trzeba wyrabiać ręką, to już jest dobrze. A do tego krótki przepis - nie cierpię skomplikowanych ciast:)
OdpowiedzUsuńA w ilu stopniach się piecze je ? I ile czasu
OdpowiedzUsuńw 180 stopniach, pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 35 minut
Usuń