sobota, 8 lipca 2017

Pożywna sałatka z bobem, pomidorami i awokado

I przyszła pora na bób, który już od pewnego czasu gości na warzywniakach. Aż szkoda nie skorzystać. W poszukiwaniu fajnych, lekkich, a zarazem pożywnych przepisów na dania z tym warzywem znalazłam to - czyli fantastyczną sałatkę z bobem. Źródłem przepisu jest blog Jadłonomia.
To trzeba koniecznie wypróbować w tym sezonie bobowym! Smacznego!

Składniki:
500 g bobu
0,5 czerwonej cebuli
5 suszonych pomidorów
8 pomidorków koktajlowych
1/2 dojrzałego awokado
2 łyżki soku z cytryny
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz czarny do smaku
do podania: posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody dodać bób i gotować aż będzie miękki, ok. 10 minut.
Cebulę posiekać w kostkę, suszone pomidory na paseczki, pomidory koktajlowe na ćwiartki. Awokado pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby zachowało kolor.
Ugotowany bób odcedzić i obrać ze skórek. Składniki dressingu wymieszać ze sobą.
Dodać bób, przygotowane wcześniej warzywa, dressing i wymieszać. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia