piątek, 30 marca 2018

Tort Kinder

Święta coraz bliżej, no i dawno nie było czegoś robiącego wrażenie. Tort Kinder właśnie taki jest - wystarczy spojrzeć, a ślinka sama cieknie. Smacznego!


Na dobry początek pieczemy biszkopty:
Składniki [BISZKOPT JASNY]:
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 30-40 min w ok. 175 stopniach.


Składniki [BISZKOPT ORZECHOWY]:
4 jajka
0,5 szkl. cukru kryształu
3/4 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 35 min w ok. 175 stopniach.

KREM:

Składniki:
400 ml śmietanki 30%
2,5 tabliczki mlecznej czekolady
1 opakowanie serka mascarpone
Wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy z czekoladą, pogrzewamy ją tylko do momentu zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy (powstanie puszysta masa), na koniec dodajemy mascarpone i całość ubijamy.

Polewa

0,5 tabliczki czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i całość mieszamy (konsystencja ma być dosyć gęsta, ale lejąca).

Nasączenie biszkopta: gorzka herbata


Dodatkowo: 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku

Do dekoracji: opakowanie kinderków, kinder bueno, jajko kinder niespodzianka, cukierki maltesers itp.

Przełożenie tortu:

Przestudzone biszkopty kroimy każdy na 2 części. Jasny blat układamy na spód, nasączamy herbatą, smarujemy go 1/3 masy, na niego układamy biszkopt orzechowy i robimy to samo - nasączamy, smarujemy masą. Na orzechowy biszkopt wykładamy drugą część orzechowego biszkopta, nasączamy i wykładamy tężejącą galaretkę. Na część z galaretką wykładamy ostatnią część białego biszkopta.
Ozdabiamy go pozostałą częścią masy. Na brzegach rozsmarowujemy polewę.
Na wierzchu tortu układamy kinderki pod różną postacią - aby tworzyła zwartą kompozycję.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia