Jesienna aura za oknem zachęca do wypróbowywania kolejnych zup. Podczas ostatniej wizyty na targu zauważyłam brukselkę i nie sposób było mi z tego pomysłu zrezygnować. Obawiając się gorzkiego posmaku naciętą brukselkę namoczyłam w mleku. I udało się! O goryczy nie było mowy.
A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego!
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
1,25 l bulionu
4 ziemniaki
350 g brukselki
150 ml śmietanki 30%
posiekany koperek
sól, pieprz
Wykonanie:
Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty.
Do warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu.
Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i brukselkę. Gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia.
Dodajemy posiekany koperek i śmietanę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwielbiam takie zupy! <3
OdpowiedzUsuń