poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Sernik z brzoskwiniami

Po długiej nieobecności wracam z przepisem na porządny sernik z brzoskwiniami. Z racji kwarantanny mamy więcej czasu na wypieki słodkości, zatem zapraszam do wypróbowania.
Smacznego!

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki - np. tortowej
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy sól i żółtka i szybko wyrabiamy ciasto - ważne żeby zbyt długo nie ogrzewać go dłonią. Gotowe ciasto należy podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Formę o wymiarach 25 x 34 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min - jedynie do lekkiego zapieczenia.

MASA SEROWA
1 kg półtłustego twarogu - dwukrotnie zmielonego
2 budynie waniliowe w proszku
125 g roztopionego masła
3 jajka
180 g cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego

BEZA:
5 białek
120 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Przemielony ser przekładamy do dużej miski, miksujemy. Dodajemy cukry oraz jajka i miksujemy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy całość.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy ok. 2 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

Masę serową należy wyłożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie kroimy na nieduże kawałki. Na masę serową wykładamy równo pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie nakładamy masę białkową i wyrównujemy całość.
Na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika do wystudzenia.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia