Smacznego!
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki - np. tortowej
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy sól i żółtka i szybko wyrabiamy ciasto - ważne żeby zbyt długo nie ogrzewać go dłonią. Gotowe ciasto należy podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Formę o wymiarach 25 x 34 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min - jedynie do lekkiego zapieczenia.
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki - np. tortowej
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy sól i żółtka i szybko wyrabiamy ciasto - ważne żeby zbyt długo nie ogrzewać go dłonią. Gotowe ciasto należy podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Formę o wymiarach 25 x 34 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min - jedynie do lekkiego zapieczenia.
MASA SEROWA
1 kg półtłustego twarogu - dwukrotnie zmielonego
2 budynie waniliowe w proszku
125 g roztopionego masła
3 jajka
180 g cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
BEZA:
5 białek
120 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Przemielony ser przekładamy do dużej miski, miksujemy. Dodajemy cukry oraz jajka i miksujemy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy całość.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy ok. 2 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Masę serową należy wyłożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie kroimy na nieduże kawałki. Na masę serową wykładamy równo pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie nakładamy masę białkową i wyrównujemy całość.
Na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika do wystudzenia.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Sernik do kawy za każdym razem smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak sernik na deser :)
OdpowiedzUsuń