Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto siostry Anastazji. Jest nieco
pracochłonne, jednak końcowy efekt jest pyszny. Muszę przyznać, że w trakcie
przygotowywania ciasta może wydawać się, że marnujemy sporą część jasnego
biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało
miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili
oczekiwania na tężejącą galaretkę.
Składniki:
Składniki:
Biszkopt I
7 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
Biszkopt II
4 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 kostki masła
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
3-4 łyżki cukru pudru
dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie
Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z
białek, po czym pod koniec ubijania, gdy piana jest niemal sztywna, powoli
dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto
przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175oC.
Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części.
Biszkopt II: Analogicznie jak biszkopt I, oddzielamy żółtka od
białek, ubijamy pianę, następnie dodajemy powoli cukier. Potem dodajemy po
jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w
podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy.
Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy
przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na
opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki
– resztę zagotowujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je
na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy
mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia.
Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W
jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy
jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną
czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę
zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą kremu i przykrywamy
ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed
podaniem ciasto musimy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Ciasto piekłam lata temu i bardzo polecam jest pyszne i świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńCze mogę dodać do masy zamiast pół kostki margaryny i pół kostki masła, cała kostkę masła?
OdpowiedzUsuńCześć, oczywiście można tak zrobić, najlepiej dodać 225g masła.
UsuńPozdrawiam, Sylwia