Brokuły - to warzywo uwielbiane przeze mnie w każdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych substancji odżywczych i witamin, i dzisiejszy wpis zostanie poświęcony właśnie dla kremu z brokułów - nie wiem jak Wam, ale mi taki lekki kremik z prażonym słonecznikiem już kojarzy się z odczuwaną w powietrzu wiosną - choć według niektórych prognoz zima ponoć jeszcze ma być.
1,5 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
pół cebuli
łyżka masła
2 małe brokuły lub 1 duży
2 ziemniaki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra,
następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy
bulionem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ok. 8
min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki
brokuła i gotujemy jeszcze parę minut – aż brokuł zmięknie. Doprawiamy solą i
pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z prażonym
słonecznikiem i chrupiącymi grzankami.
Uwielbiany prze ze mnie krem :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :-)